2015. január 20., kedd

Tesóm a héten nálunk "telel", keresztlányozik, főzünk, kézimunkaanyag beszerzünk, mozizunk, pletyizünk...miegymás. Ma autentikus szicíliai padlizsános tészta volt a menü, ami nálunk a paprikás krumpli, az náluk a padlizsános tészta. Felteszem a receptet, hátha vki más is megkívánja a téli nyarat :

Szicíliai padlizsános tészta
Hozzávalók:  (3-4 fő)
- 1 nagyobb kemény padlizsán
- 500 g penne tészta
- fél üveg (kb.350 ml) olasz sűrű paszírozott paradicsom (despar passata di pomodoro nálunk)
- bazsalikom levél 3-4
- olíva olaj (nem kell extra szűz, azzal nem főzünk, mint megtudtam)
- só
- cukor
- 3+2 gerezd fokhagyma
- napraforgó olaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 maréknyi reszelt parmezán

A padlizsán csumáját levágjuk, hasán és hátán talpat vágunk hosszában, majd fél cm vastag nagy szeletekre vágjuk (lásd képen). Kb. 7 dl vízbe egy fél evőkanál sót teszünk és belerakjuk a padlizsán szeleteket, majd egy másik edénybe vizet teszünk és lesúlyozzuk a padlizsánt vele. Két órát állni hagyjuk, majd papírtörlőn leszárítjuk a szeleteket.Így elveszti a keserű ízét. A nálunk kapható török padlizsánnal kell csak így eljárni az un. selyempadlizsánt nem kell lesózni - de a török padlizsán ízesebb, szóval maradunk ennél, ill. ez a beszerezhető mifelénk. (*Aki selyempadlizsán lelőhelyet  tud szóljon!) Bő napraforgó olajban mindkét felét aranybarnára sütjük - nem fogyókúrás ez van.

A "sugo"-hoz kis olívaolajat hevítünk és 3 gerezd fokhagymát egészben beleteszünk, ha megpirul kidobjuk belőle, beleöntjük óvatosan a paradicsomot, sózzuk, ici-picit cukrozzuk, beletesszük a két újabb gerezd fokhagymát, sűrűre főzzük, belekeverjük a feltépkedett bazsalikomlevelet és tűzről levéve 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele.Addig keverjük, míg a habzás teljesen meg nem szűnik (erre azért van szükség, hogy a paradicsom savasságát elvegyük), majd újra forraljuk és kész is - fokhagyma és bazsalikom kivehető már ilyenkor ha vki nem szeret ráharapni.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd feltálaljuk. A padlizsánszeleteket mindenki kézzel hosszú csíkokra feltépkedi és a tésztájára teszi, az asztalra mindig tesznek ki papírszalvétát mellé, majd ki hogy szereti az arányokat úgy elegyíti a tányérjában, végén parmezánnal megszórjuk. Étteremben és nagyobb mennyiségben - pl: nagy ebéd, vagy kifőzde - a padlizsánt kockákra vágva sütik ki, de így az "antic". Egészségetekre! Nálunk a gyerekek nem tudták mi az elég belőle, még a másfél évesem se! ;)


Hogy a szita agyamból ki ne hulljon, amíg itt van és főzikélünk felteszem a recepteket, el ne felejtsem, ill. hátha más is kedvet kap hozzájuk.
Ez náluk amúgy első féle, mint nálunk a leves, második féle husi vmi zölddel. No leves. Ünnepen van csak antipasti, azaz előétel. (Nálam csak szilveszterkor, nem vagyunk egy előételes család ;)

1 megjegyzés:

JRosa_SZG írta...

Mmm...nyami-nyami !!